Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Industri


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Vigor AS
Direktør Kåre Storviks memoarer

 

De første skrittene

Kontorplass fikk jeg i Norsk Polarnavigasjons miljø på Torget i Trondheim. Der vanket og arbeidet folk som min tidligere studiekamerat Ivar Ytreland. Og Einar Ianssen, kjent navn i forhold til min familiegren i Trondheim. Videre SAS og verdens polarnavigatør par excellence, Einar Sverre Pedersen og hans bror Gunnar Sverre Pedersen. For ikke å snakke om unge Asbjørn Sæbøe og ditto Signe og Harald Nordberg. Samt Arild Helgesen.

Jeg holdt til i Trondheim til ut på vinteren da vi fikk kontorer hos Orkla Skogindustri i den såkalte ”Sponplaten”. Privat fikk jeg en leilighet på Fannrem.

Og vi fikk ansatt gode lokale krefter. Arne J. Togstad, Ragnhild og Helge Sletvold, Oddvar Gjerstad, Willy Sæther og Per Garberg. Fra utsiden kom Fridthjov Guldberg, proff og solid.

Vigor var en kommandittselskapskonstruksjon. Det bød på visse skattefordeler. Og var populært på den tiden. Eiere var den store og landsdekkende elektrobedriften EGA med røtter i tyske AEG, Ila og Lilleby Smelteverker, Norsk Vikingolje, Orkla, Orpart, Setsaas og Storebrand. Altså en rekke solide og anerkjente bedrifter. Med dyktige ledere som dannet et profesjonelt og ressursrikt styre. Og som skulle bli en veldig god støtte for selskapets administrasjon. Erik Solberg var styreformann de første årene.

Orklas interesser i selskapet var åpenbar. Både gruvene i Meldalen og smelteverksindustrien på Orkanger hadde et klart behov for å suppleres av en mer fremtidsrettet industri.

Kapitalen var syv millioner kroner fordelt med en million på hver. Med unntak av Setsaas som var inne med en halv million og Orpart med halvannen million. Orpart var Einar Ianssens konstruksjon og besto av en rekke trønderske bedrifter rundt Midnor. I alt 20 – 30 bedrifter, om jeg ikke husker feil. Målt i 1974 kroner var ikke syv millioner lite.

Så langt jeg fikk meg fortalt var det gammelkonsulen, Harald Setsaas, som var opphavet til navnet VIGOR. Det skulle stå for Verkstedindustrigruppe Orkanger. Og det måtte det jo gjerne gjøre. Hovedsaken var nå at Vigor var og er et kjempeflott navn i seg selv. På norsk har det assosiasjoner til vigør, som i følge Kunnskapsforlagets ordbok står for livskraft og styrke. Og kommer av det latinske vigor som da også står for livskraft. I min Apple PowerBook’s ordbok står vigor for, en, ”great physical or mental strength and energy”, to, ”intensity or forcefulness in the way something is done”, tre, ”the ability of plants and animals to survive, grow and thrive” og fire, ”legal validity or force”. Et unikt og usedvanlig sterkt navn. Erling Berg tegnet den kjente logoen.

Når vi er inne på navn. På et gammelt kart fant jeg langt senere navnet Grønøra på en del av den gamle elvedeltaet, eller øra som det heter på midtnorsk. Jeg tipset ordføreren på den tiden, Rasmus Skålholt, om navnet. Om mitt tips var årsaken skal jeg ikke påstå, men navnet ble i alle fall Grønøra. Så goldt, grått og ødslig som det nye industriområdet var, minnet det meg om navngivingen på Grønland. Et navn som angivelig skulle gi området et mer attraktivt skjær enn det egentlig hadde.

Like etter at jeg var kommet til Trøndelag hadde jeg en opplevelse som gjorde et sterkt inntrykk på meg. Jeg ble invitert til et møte på Orkanger i regi av Arbeidernes faglige samorganisasjon. Og møtte for første gang i mitt allerede mer enn tyveårige arbeidsliv både folk som var permitterte og oppsagte. Og som var meget interesserte i hva dette nye selskapet kunne by på. Om jeg klarte å inngyte de trauste Orkdalsbyggene noe særlig håp og tillit er jeg dog ikke så sikker på.

Mindre inntrykk på meg gjorde det at Ivar Løften, eier av firmaet Stålkonstruksjoner i Trondheim, kjørte en betydelig kampanje mot den nye konstruksjonen Vigor. Og mente at hans eget firma ville kunne tilby mye større og mer profesjonelle muligheter for Orkdal med produksjon av konstruksjoner for smelteverksindustrien. Når jeg sier, mindre inntrykk, så skal ikke det være til noen forkleinelse for Ivar Løften. Han var en skikkelig gründer og fortjener et godt ettermæle.

Den første oppgaven i det nye selskapet var å forhandle frem en avtale med Orkdal kommune om tomtekjøp. Orkdal kommune hadde engasjert en aldeles spinn gal advokat. Han lanserte en avtaleklausul som lød på at dersom virksomheten på området skulle falle under et visst nivå så ville tomt og bygninger tilfalle kommunen vederlagsfritt. Disse betingelsen var selvfølgelig aldeles uakseptable. Vi ville jo ikke få en krone i finansiering med et pant som hadde slike betingelser knyttet til seg.

Erik Solberg ga rett og slett opp hele prosjektet og stilte sin formannsplass i styret til disposisjon. Da det var gjort så han litt bekymret på meg og lurte på hva de skulle gjøre med meg. Men fikk tydeligvis en idé og mente at han nok skulle finne på noe. Hva han hadde i tankene, har jeg aldri fått greie på.

Dette var en sen kveld. Neste dag tok jeg kontakt med Erik Solberg og spurte om jeg kunne få lov til a ta opp forhandlingene igjen. Det sa han meget nølende og tvilende ja til. Samtidig fikk jeg strikte instruksjoner om ikke å binde firmaet på noen måte.

For meg ble det å ta kontakt med ordfører Ingrid Sandvik og kontorsjef Brattlie. Vi fikk til et spiselig opplegg. Avtalen ble gjort. Og så var det på’an igjen.

Jeg fikk oppgaven med å få lånefinansiering på plass. Jeg hadde aldri gjort noe slikt før. Vi hadde et totalt kapitalbehov på vel 20 millioner kroner, hvorav egenkapitalen utgjorde en tredjedel. Jeg ble rådet til å gå til Distriktenes Utbygningsfond og Hypotekforeningen for Næringslivet. Det ble nok en del runder før vi fikk det hele i havn, men det gjorde vi.

Så skulle verkstedanlegget planlegges og bygges. Jeg trakk mange veksler på mine gamle Kværnervenner. Både betalt og ubetalt. Men passet alltid på å ikke la det bli altfor mye preget av de aktiviteter Kværner drev på med. Vi skulle tross alt lage andre ting enn det Kværner bedrev.

Sivilingeniør Asbjørn Myklebust ble engasjert som bygningsteknisk konsulent. EGA som elektrokonsulent. Vi var særdeles knepne på budsjettene. Vi visste at om krybben ble skrapet så ville den forbli tom. Og vi holdt både budsjett og tempo. Selv om vi ble avbrutt av at broen over det nye elveløpet falt ned like etter at den var åpnet.

Kværner fikk bygge stålhallen vår. Den tunge cellespuntkaien ble bygget av Selmer. Forøvrig bygget vi en skjærehall for stål. Og garderober og kantine. Vi var ikke kommet lenger i den kalde krigen enn at vi var pålagt å bygge tilfluktsrom. Det fikk huse garderobene våre.

 

| Neste: Den store dugnaden |

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen