Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Video og lyd gruppe


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

 

Bilder og film

Dette er hjelpemidler som vi idag ikke vil klare oss uten. I de senere år har det vært en rivende utvikling spesiellt på disse områder. En tenker da på de hjelpemidler vi idag tar som en selvfølge, og som nær sagt
ville lamme samfundet ved en langvarig kollaps.

Det er for det første, internett med mulighet for komunikasjon med både tekst og bilder, verden over. TV hvor vi ved film og bilder kan være vitne til store og små hendelser i de øieblikk det skjer. Ingen kan idag tenke seg en avis, ukeblad eller et tidsskrift uten bilder.

Det første bilde så bokstavelig talt dagens lys i Nord-Spania, efter sigende i året 1879.

I en eldre hule ble det funnet malerier, laget for 20-30 tusen år siden. Disse bilder forestillte datidens dyreliv, og ble funnet i tak og vegger. dekorert med jordfarger som merkelig nok har klart seg i alle disse årtusener.

Forskere mener at det til disse bilder hersket en viss overtro, magi som ville gi jegerne større hell i jakten på føde. Med andre ord, bildet er ikke av ny dato, og var datidens måte å informere og meddele seg på for for stenalderens befolkning.

Gradvis har menneskene etter hvert funnet nye måter å kommunisere på. Tenk bare på hvor populær mobiltelefonen er blitt, og de muligheter for kontakt menneskene imellom den gir oss.

Dette er et produkt i stadig utvikling, og om vi ser noen år tilbake i tid veide en mobiltelefon ofte flere kilo, til idag, hvor de er krympet til en liten sak på noe få gram, og som også brukes til å lage bilder med, og mulighet for å sende disse trådløst over hele verden.

Her hjemme er bilder tatt med mobil, og misbrukt, allerede blitt en sak for våre myndigheter. Hva som skjer når alle kinesere og resten av verden har den samme dekning på dette felt som Norge har, er det ingen som tør å snakke om.

I Norge er det ikke uvanlig å se en sjuåring vandrende med dette hjelpemiddel gatelangs, og i hjemmet vet denne skoleeleven ofte mere om data og internett enn både far og mor.

Gjennom internett og den digitale verden har det åpnet seg nye muligheter for kommunikasjon, og en rivende utvikling på dette område gjør det mulig å skaffe seg kjennskap om nær sagt alt en kan ønske seg.

En verden full av informasjon gjennom lyd, bilder og film står alltid åpen. Snart er det like naturlig å anskaffe seg datautstyr, som det i sin tid var vanlig med radioapparat.

Når du i dag sitter foran TV-en, er det titusener av enkeltbilder som farer over skjermen med en hastighet tilpasset vår netthinne slik at vi ikke kan se at bildene flyttes frem et for et og lar oss få inntrykk av liv og bevegelse.

Er du en av de som har eldre bilder liggende av steder og begivenheter fra Orkanger som du tror vi kan bruke, vil vi gjerne låne disse. Gjerne ledsaget av en kort beskrivelse med sted og datoangivelse.

Jan Kvarsnes
fotograf

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster:Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen