Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Industri


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Vigor AS
Direktør Kåre Storviks memoarer

 

Den store dugnaden

Jeg har tidligere fortalt at det var lite gods og gull jeg bragte med meg til Trøndelag. Men jeg kom ikke tomhendt til Vigor. I Kværner Engineering hadde jeg deltatt i et team som lenge hadde jobbet med et konsept som gikk på å levere et turn key prosjekt for plattformen TCP 2 på Friggfeltet i Nordsjøen. I samarbeide med entreprenørselskapet Ingeniør F. Selmer og det franske selskapet Spie Batignolles markedsførte vi prosjektet mot det franske oljeselskapet Elf Aquitaine som var operatør på Frigg. Selmer var en av tre aktører i arbeidsfelleskapet Norwegian Contractors som besto av selskapene Høyer Ellefsen, Furuhomen og Selmer. Selmer hadde sitt eget betongkonsept Tripod, mens Høyer Ellefsen hadde Condeep. Avtalen var imidlertid slik at uansett hvilket konsept som vant så samarbeidet de om byggingen. Det ble vel aldri bygget noen Tripod. Konstruksjonen innebar noen skjeve søyler. Som Selmer måtte prøve ut om de kunne glideforskalles. Om du kjører bil på E 6 så vil du kunne se en slik skjev prøvesøyle syd og øst for Skedsmokorset.

Selmer røk tidlig ut. Elf valgte en Condeep. Den ble forøvrig bygget på Åndalsnes med Trondheimsbedriften Jernbeton som ytterligere samarbeidspartner med Norwegian Contractors.

Spie Batignolles og Kværner Engineering forsatte ufortrødent sitt markedsarbeide, nå for å vinne kontrakten på det som skulle bygges på toppen av plattformen. Prosess og kompressormoduler.

Utallig, slitsomme og sterkt tærende på både tålmodighet og utholdenhet var turene til Paris. Vi bestemte oss for å meisle inn navnet Frigg på Triumfbuen når slaget var vunnet. Og slaget ble vunnet. Spie Batignolles og Kværner Engineering tegnet under et såkalt Letter of Intent om å bygge modulene til en pris på omtrent 80 millioner kroner. Vi glemte å skrive på Triumfbuen. Det skulle vi kanskje ha gjort. Vi skal høre at det fremdeles ble mange hindre å passere før vi endelig hadde jobben.

Spie Batignolles og Kværner Engineering hadde et problem. De hadde ikke tilgang til noe ledig verksted i Norge! Alle verkstedene hadde fulle ordrebøker. Spesielt med store tankskip og gasskip. Og Kværners verksteder hadde ingen planer om å begi seg inn i offshoremarkedet.

Da jeg skulle begynne på Vigor ble det derfor besluttet at man skulle bygge modulene der. Og vi etablerte et Joint Venture, Interessentskapet KSV. Jeg ertet mine Kværnervenner med at det sto for Kåre Storviks Verksted. Litt moro skal man jo unne seg. Bokstavene sto selvsagt for Kværner, Spie Batignolles og Vigor.

Så når vi hadde satt i gang verkstedbyggingen på Orkanger så famlet vi ikke i blinde. Vi hadde en avtale om et kjempestort oppdrag. Det hadde hjulpet i forhandlingene med Orkdal kommune. Og under finansieringsanstrengelsene. Og vi visste hva vi skulle bygge. Og kunne planlegge verkstedet deretter.

Trodde vi. Men så kom det et krakk i tankmarkedet. Alle supertankerne som var kontrahert ved Stord Verft ble kansellert. Og plutselig var det en masse verkstedkapasitet ledig.

Og Elf satte i gang en skikkelig kampanje for å komme seg ut av intensjonsavtalen. To grunner. De ønsket å jobbe med et veletablert verksted. Ikke et som var på byggestadiet og ikke hadde rukket å ansette folk en gang. Og de ville ha konkurranse for å få prisen ned.

På det tidspunktet hadde Elf Aquitaine store problemer med Friggprosjektet. Det var forfulgt av kostnadsoverskridelser og uhell. Et av de store uhellene var at de mistet understellet til den første boreplattformen under installasjon på feltet. Banale tabber gjorde at flytetankene klappet sammen og plattformen endte som et vrak. Og om det ikke er fjernet i det siste så ligger det der den dag i dag. Elfs prosjektleder hadde nylig valgt å ta livet sitt ved å hoppe ut av et vindu i Tour Aquitaine.

Når det gjaldt den havarerte boreplattformen så husker jeg godt at Elfs folk mobbet folkene fra hovedkonsulenten deres, McDermott Hudson, for uhellet. De påsto at det kjente maleriet på biblioteket på Bårdshaug viste vrakrestene fra boreplattformen på Friggfeltet. Apropos malerier. Jeg husker også at direktør George Lie med de dagers forsiktighet beskrev Thams som meget ”amorøs” med assosiasjon til dameportrettet i salongen på Bårdshaug.

Bårdshaug Herregård og Thamsfamiliens historie var veldig verdifull i forhold til markedsføring og salg. Her var vi i en ramme av nasjonal og internasjonal industrihistorie, tradisjoner, kultur, jakt, fiske og annet friluftsliv under alle himmelstrøk og fyrstelig glamour. Dette var ikke noe Ultima Thule eller noe forblåst avhull på kysten. Her kunne enhver være bekjent av å arbeide og virke.

Og da trafikken ble større enn den gamle bygningen kunne betjene var ikke Alf Müller sen om å etterkomme min anmodning om en hotellutvidelse. Og det gleder meg selvfølgelig ubeskrivelig at jeg den dag i dag blir hilst som det nye hotellets initiativtaker.

Mye og mangt er selvfølgelig blitt endret. Langt utover den beskjedne hvite villaen på Fannrem som jeg mener huset kommuneadministrasjonen i de dager.

Men tilbake til prosjektet. Om Elf hadde to grunner til å betvile Vigors gjennomføringsevne så markedsførte konsulenten deres, McDermott Hudson, syv grunner. Mange av dem temmelig banale, men dog. Det var oppoverbakker av et slag som kunne ta pusten fra noen og enhver.

Vi gikk i gang med prisproblemet. Og hadde intense samtaler med Industridepartementet. Departementsråd Oluf C. Müller konkluderte med at om vi var interessert i og mente at vi kunne ta oppdraget for 45 millioner kroner så skulle han forsøke å lande saken for oss. Vi fikk 24 timer til å ta stilling til spørsmålet.

Generaldirektør Carl Røtjer i Kværner sa blankt nei, slikt gjør ikke Kværner. Vi hadde jo startet på omkring 80 millioner.

Spie Batignolles og Vigor mente at dette skulle vi prøve. Bernard Courret fra Spie Batignolles og jeg satte oss ned og snekret sammen en ny Joint Venture avtale. I/S KSV ble erstattet av I/S Spie Batignolles Vigor. Og vi gikk til departementet og meddelte at vi ville ta kontrakten til den antydede pris. Elf Aquitaine aksepterte og vårt hardt prøvede team var igjen på offensiven.

Men prøvelsenes tid var selvfølgelig ikke over. Jeg fikk meldinger fra Friggpartner Norsk Hydro om at de hadde store betenkeligheter. Jeg viste imidlertid til både Cod og Mongstadprosjektene som var nybrottsarbeide og som jeg hadde hatt ansvar for i Kværner. Det tok faktisk brodden fra Hydros skepsis.

Men så en kveld fikk jeg telefon fra Spie Batignolles toppmann for prosjektet, Paul Barre. Han kunne fortelle at Elfs prosjektleder Monsieur Curutchet var på vei til Oslo der han ville fortelle Industridepartementet at de ikke kunne ta risikoen ved å plassere dette viktige oppdraget hos et uprøvet verksted.

For meg var det bare en ting å gjøre. Hive meg i kalosjene og komme meg til Oslo før Curutchet. Så da neste morgen opprant satt jeg på trappen til Industridepartementet og smatt inn døren da de åpnet for dagen. Der ble jeg møtt med morgenkaffe og en lett forundret Tore Sandvold, den gang ung konsulent. Senere norsk oljepolitikks grå eminense. Han sa rart at du dukker opp nå. Vi venter Curutchet om en time. Ja, det vet jeg. Og jeg vet ærendet hans. Og det er jeg kommet for å stoppe. Industridepartementet var med på notene og la opp til et møte senere på formiddagen hos Norsk Hydro med Statoil også representert.

På det møtet fremførte Curutchet sine betenkeligheter med å gjøre jobben på Vigor.

Jeg hevdet at verkstedutbyggingen var i rute. Det kunne verifiseres ved besøk. Jeg fortalte videre at vi hadde til hensikt å produsere dekksseksjonene hos Kværner Egersund. Og at Spie Batignolles var forpliktet til å stille fagfolk og ledere til disposisjon på Orkanger. Noe som ville føre til at vi ville ha ressurser med en erfaring og kvalitet som intet annet norsk verksted kunne stille opp med.

Curutchet hevdet at han ikke et øyeblikk trodde at norske myndigheter og fagbevegelse ville tillate et så massivt innslag av utenlandsk arbeidskraft. Dette hadde jeg ventet. Og kunne legge frem brev både fra Jern og Metall og Arbeidsdirektoratet med forhåndstilsagn om at de ville akseptere nødvendig antall folk fra Spie Batignolles for å gjennomføre oppdraget.

Curutchet betvilte likevel at det ville skje i praksis. Det fikk unge Tore Sandvold til å sette ned benet og meddele at han ville ha seg frabedt at Elf betvilte norske myndigheters tilsagn. Curutchet kapitulerte og sa OK, om to uker kommer jeg til Trondheim med et av Elfs fly. Da vil jeg se og høre og gjøre meg opp min mening.

Jeg dro hjem og mobiliserte min venn og kollega og tryllekunstner i forretningsutvikling, Peter W. Smith. Sammen med våre få medarbeidere forberedte vi et show.

Gammelkonsulen stilte sin Buick til disposisjon for ferden fra Værnes til Orkanger. Og vi tegnet og fortalte og hadde forberedt en skriftlig presentasjon av våre fortreffeligheter. Bygningene var stort sett på plass og under utrustning.

På kvelden var vi invitert til middag i Orklas speilsal på Hotellet på Løkken. Og der stod den gode Curutchet opp og sa at han var imponert over den spirit og den vilje og den forståelse for oppdragets krav og måten de skulle løses på, som han hadde fått demonstrert gjennom dagen. Og at han ikke lenger hadde noen betenkeligheter med å plassere oppdraget hos Vigor. Han ville reise hjem og anbefale det og kjempe for det ovenfor sine prinsipaler og partnere.

En triumf for et foretak og en gjeng som aldri hadde vært i nærheten av verken stor seilføring eller høy sigarføring, men som arbeidet hardt og seriøst. Og kjente sine muligheter og begrensninger. Og bøtte på de siste ved å inngå profesjonelle allianser.

Neste morgen skulle våre gjester avgårde før Bårdshaug kunne stille opp med frokost. Den da noe yngre Kåre stilte opp med hjemmesmurte smørbrød og nykokt kaffe i Bårdshaugs hage. På en vidunderlig sommermorgen. En frokost som har blitt en legende og et eksempel på at løpet må gjennomføres, sent og tidlig.

Etter det var det slutt på denne type plager og vi undertegnet de nødvendige kontrakter i tidens fylde. Med stor improvisert fest på Gjølme der bedriften hadde stilt en veldig flott bolig til min disposisjon. Det var fremdeles tynt med møbler der, men det kom seg i løpet av de årene jeg var på Orkanger.

Jobben ble gjennomført til alle involvertes tilfredsstillelse. Sikkert også til noens forbauselse. Og som vanlig til noens ergrelse.

Med enorme forandringer og tillegg. Da jobben var ferdig hadde den et netto resultat på 45 millioner kroner. Pluss en hel del utstyr som var betalt. Vi kunne med andre ord ha inngått kontrakten til null kroner og likevel kommet ut i balanse.

Vi fulgte TCP II modulene både til Åndalsnes og ut på Friggfeltet.

Sammen med Spie Batignolles tilbød vi også montasjearbeidene til havs. Marit og jeg var i Houston da det plutselig innløp en telexmelding om at vi var innkalt til kontraktsmøte med Elf. Og at mitt nærvær var ønsket tout de suite. Da var det bare en ting å gjøre. Avbryte oppholdet og begi oss til Paris. Jeg husker den dag i dag kontrasten mellom å duve ut til flyplassen i Houston med en stor amerikaner om kvelden. For morgenen etterpå å frese inn til Paris fra Charles de Gaulle flyplassen i en illsint flokk av små iltre hvesende biler.

Vi fikk montasjekontrakten. Styringen av den overlot vi til Spie Batignolles for den skulle foregå i Stavanger. Men vi hadde folkene våre med. Både tilhavs og tillands.

I Stavanger deltok Gerd Randi Fremstad, Unni Bakken, Gunnar Espenes, Borger Mobråten og Arne J. Togstad i ledelsen av jobben.

Vi ble invitert til åpningen av Friggfeltet. Stor og stilig festivitas i Stavanger. I glitrende nærvær av selveste Kong Olav. Vi fikk våre laurbær og var stolte som haner. Ordfører Rasmus Skålholt ble invitert ut til Friggplattformen for å bivåne de herlighetene som hans bygdebarn hadde bidratt så sterkt til. Per Garberg fulgte ham ut.

 

| Neste: Verkstedene |

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen