Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Industri


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Vigor AS
Direktør Kåre Storviks memoarer

 

Begynnelsen

De tre nevnte herrer som banket på døren min, var Erik Solberg fra Ila og Lilleby Smelteverker. Per M. Røsæg fra Setsaas og deres prosjektleder, unge Nesje. Det var vel Per som kontaktet meg. Jeg var blitt kjent med rørbedriftene Setsaas og K. Lund gjennom utviklingen av Mongstad Offsites prosjektet der de var våre samarbeidspartnere i et vellykket prosjekt.

Herrene representerte flere bedrifter som hadde planer om å etablere en offshorerettet verkstedvirksomhet på et industriområde som Orkdal kommune holdt på å lage ved Orklas utløp. Og de var ute etter å orientere seg om hva slik virksomhet innebar.

Jeg berettet ivrig og entusiastisk om moduler, dekk, understell og så videre.

Kontakten var opprettet og dialogen fortsatte. Samlivsproblemer, rygg og mageplager og tyngst på vektskålen, en etter hvert meget sjalu sjef, gjorde at jeg var moden for nye jaktmarker. På en biltur hjem til Lofoten la jeg turen innom Orkanger og ned til industriområdet som var under utfylling. Jeg så områdets enorme muligheter og ble enda mer tent på å være med på denne satsningen. Det meddelte jeg til mine nye trønderske venner. Og fikk napp.

Jeg hadde vært i området en gang før. Som meget ung mann. Da reiste jeg sammen med min tante Alvilde, onkel Kristen og søskenbarn Reidun med dampskibet ”Orkla” til Thamshavn. Vi tok Thamshavnbanen derfra til Svorkmo der vi ble hentet i en flott Buick fra rundt 1930 for å tilbringe en helg på Groeggen i Hoston. Nesten Houston.

Einar Ianssen fikk jobben med å ansette meg. Forhandlingene gikk greitt. Jeg ble den første ansatte i Vigor og direktør. Jeg må innrømme at jeg var veldig fornøyd med tittelen. I det nøkterne og puritanske Kværner hadde jeg tittelen assisterende overingeniør. Det rimet etter hvert lite med de oppgavene og den kontaktflaten jeg hadde hatt i de siste årene.

Og med alle mine personlige eiendeler i min gule Volvo 242, CC 605140, som Vigor hadde overtatt fra Kværner Engineering, ga jeg meg på vei til Trondheim. Der fikk jeg en leilighet i en av blokkene på Valentinlyst. En kuriositet var at vi fremdeles befant oss i telefonnødens tid. Selv om det var mange år siden landsfader Einar Gerhardsen uttalte om bil og telefonmangelen at ”Lykkelig er det folk som har så fornem en nød.” Jeg hadde ikke sjangse til å få privattelefon. Jeg ble derfor utrustet med et monstrum av en mobiltelefon. Som jeg både brukte i leiligheten og slepte med meg hvor jeg gikk og sto. Siden den gang har jeg vært mobilfrelst. Den tilgjengeligheten mobilen har gitt meg skal ha mye av æren for kaprede oppdrag. Og så gir den meg en sinnets ro. For jeg vet at folk kan få tak i meg om det er noe ekstra på ferde.

Jeg kan ellers ikke dy meg for å berette mer fra denne telefonknapphetens tid. I en jobb vi senere fikk for Elf Aquitaine var vi kontraktsforpliktet til å skaffe et antall telefonlinjer. Telegrafverket i Trondheim hadde ingen sans for dette og sa at vi måtte ikke inngå slike kontrakter. Det hjalp da jeg kontaktet direktøren, Sverre Solberg. Han var fra Kabelvåg som meg selv. Han var til og med sønn av den damen som var jordmor i Kabelvåg da jeg kom til verden. Nå fikk han være jordmor for de kommunikasjonene vi hadde kommet i skade for å love Elf Aquitaine.
 

| Neste: De første skrittene |

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen