Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Industri


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Vigor AS
Direktør Kåre Storviks memoarer

 

Menneskene

Hvordan sto det så til med de mellommenneskelige forholdene i vår raskt voksende og særdeles internasjonale virksomhet?

Vi startet med et særdeles godt forhold til klubb og fagbevegelse. Sjefen for Trondheimsdistriktet het Sylte, om jeg ikke husker feil. Han var veldig fornøyd. Han tok meg til og med til Oslo for å etablere et forhold til selveste Lars Skytøen. Fagforeningskjempen den gang. Nettopp med den begrunnelsen at jeg hadde vist særdeles stor interesse og sans for å samarbeide med fagbevegelsen.

Menneske og menneske i mellom hadde vi veldig gode forhold. Vi bygget opp en stab som lojalt og dyktig og sammensveiset og prestisjeløst bare hadde bedriftens beste for øye.

Hverdagen ble voldsomt preget av at vi var en sammensatt gjeng av nordmenn, franskmenn, engelskmenn og finner. Blant de franske var også mange fra Nord Afrika. Det satte spesielt preg på en påskefeiring jeg aldri skal glemme. Arne Togstad fikk i oppdrag å skaffe åtte saueskrotter. Helst ville de slakte dem selv. På sin måte. Akkurat det gikk ikke. Men fåreskrotter ble det. Så laget de gode gutta åtte griller i en såkalt Fold Away hall som vi hadde. Og helstekte alle skrottene der. Og så ble det en uforglemmelig påskefest med grillet fårekjøtt og rødvin på hele gjengen. Tilfeldighetene vil at akkurat disse ordene blir skrevet ned på første påskedag i 2004. Noe som gir minnet en ekstra spiss.

Ellers så var det nettopp maten og franskmennene som var og ble et stort problem. Vi nordmenn klarte jo ikke overhode å tilfredsstille franskmennenes forventninger til mat og drikke. Når det gjaldt det siste fikk vi heller ikke stor hjelp fra bygdas lensmann som mente at vi kunne servere vin i vår private kantine. Når vi fortalte at kantinen egentlig var åpen for alle fikk selvfølgelig pipen en annen lyd. Men franskmennenes mistanke om at vi lurte dem var jo vakt.

Den vanskeligste episoden fikk vi da en av våre franske gutter ble så misfornøyd med vår kokks tilberedning av artisjokker at han gikk inn på kjøkkenet og slengte hele tallerkenen over en komfyrtopp.

De gode Orkdøler var vant til at all mat skulle behandles med respekt. Og mente at dette gikk langt over streken. De forlangte at gutten sporenstreks skulle sendes hjem. Dit han kom fra. Ellers ville de gå til sit down streik. Franskmennene på sin side truet med det samme dersom gutten ble sendt hjem. En ganske uløselig floke. Det ble styresak. Og det ble mediesak. Unge Kari Werner Øfsti i NRK fikk brynet fransken sin og det var ikke måte på styr.

Og Kåre fikk bruk for alle sine påståtte diplomatiske evner.

Etter et par dager fikk vi løst saken. Gutten skulle få seg en måneds ferie og ellers bli den første til å bli demobilisert når jobben nærmet seg slutten.

Matspørsmålet ble senere løst ved at kantinedriften ble overlatt til et franskeiet cateringselskap.

Når en slik sak utløste så mye temperament så hadde det dypere årsaker. Franskmennene var våre partnere. Men de var teknisk overlegne. Og gjerne litt arrogante. Våre norske gutter og jenter følte seg derfor ofte tråkket på.

Trøsten var at når den første jobben var gjort så skulle de ut. Arbeidsfelleskapet med Spie Batignolles gjaldt bare for den ene jobben. Hadde vi hatt et selskap sammen så ville det sikkert røket. Men når den første jobben gikk mot en ende. Og var vellykket på alle måter. Så snudde stemningen seg i positiv retning. Og vi gikk i gang med et nytt prosjekt. Med en ny avtale. Vi hadde vel i alt syv forskjellige såkalte Joint Venture avtaler. Denne måten å arbeide på var smart. Vi unngikk kjedelige og låste ekteskap. Vi hadde frihet. Og kunne jobbe sammen når det var lurt. Og det var spesielt lurt i forhold til prosjekter for Elf Aquitaine. For Spie Batignolles hadde særdeles tette forbindelser med dette selskapet. Detaljer om dette har jeg heldigvis aldri kunnet. Men om jeg hadde så ville de neppe blitt nedtegnet i denne historien.

Mine største problemer med de franske gikk en tid på hvem som skulle håndtere kontrakts- og oppgjørsspørsmål med kunden. Vi hadde enorme endringer, men Spie Batignolles insisterte på at økonomiske forhold skulle håndteres av dem i Paris. Det gikk bare ikke. For det første var ikke organiseringen slik fra Friggprosjektets side. Og for det andre løftet ikke Spie en finger for å løse sakene. Jeg tror aldri jeg har kranglet så høyrøstet i hele mitt liv.

Vi hadde en dyktig kontraktsmann i Orkanger. Clive Sharp, som jeg hadde brukt i Kværner. Og måtte etter hvert ta saken i egne hender. Det fungerte veldig bra. Tilleggsordrene ble signert som hakka møkk og pengene strømmet inn. Alle var fornøyd og fred og ro ble gjenopprettet.

Blant de franske var det en person som ble alles yndling. Jeg mener at han het noe sånt som Aanjesen. Navnet kom fra Belgia. Men han gikk under kjælenavnet ColarGol. Det sier vel noe om ”shapen” hans. En rund og trivelig kar. Han var suverén kranfører på den store American Hoist kranen som Spie Batignolles kom med. Han stelte ikke bare godt med sine medmennesker, men også med den røsslige kranen som hadde en kapasitet på 600 tonn. Han hadde til og med potteplanter i førerhuset. Og når han hadde vanskelige og kritiske løft stoppet han gjerne opp litt og gikk ut og hentet vann og vannet plantene sine før han fortsatte.

Som sagt var det gnisninger, friksjoner og frustrasjoner. Men det var nok en av de mange positive lærdommer og erfaringer at mange lærte seg å håndtere forskjellige kulturer og nasjonaliteter. Og jobbe sammen og oppnå felles resultater.

Og det ble etablert mange livsvarige vennskap på tvers av landegrensene.

Etter hvert kom det nye koster både i klubbapparatet og i distriktet. Og vi fikk veldig vanskelige og sure forhold. Det kan godt være at det var ting å utsette på arbeidsmiljøforhold ved bedriften. Men vi fikk folk og forhold vi ikke hadde fortjent. Og hvis mål og hensikter og virkemidler vi virkelig måtte sette spørsmålstegn ved. Selv distriktsledelsen var enig i at der var folk i tillitsmannsapparatet som måtte bort. Vi fikk imidlertid dårlige råd fra NHO. Om å sette hardt mot hardt. Og de var vi dumme nok til å følge. Dermed fikk vi hele fagbevegelsen mot oss. Og et rent helvete som forsuret tilværelsen og utviklingsforholdene i bedriften i lange tider.

 

| Neste: Kunderepresentanter |

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen