Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Industri


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Vigor AS
Produksjon sammenfattet av Willy Sæther

 

Stålfabrikasjon

Metoder – teknikker

Metodeavdelingen i engeneeringsgruppen utarbeidet skisser som viste steg for steg hvordan komponentene skulle tilvirkes og settes sammen og i hvilken rekkefølge. Se skisse
”Just in time” i produksjonssammenheng betyr: riktig komponent til riktig sted til rett tid.
Dette stilte krav til arbeidslederne at de brukte resursene riktig og at rasjonelle arbeidsmetoder ble tatt i bruk.

Produksjonskjeden startet i brennehallen der alle plate– og profilkomponentene ble prefabrikert og posisjonsmerket. (et merke som iflg. tegning viser hvor i konstruksjonen komponenten skal være).
Komponentene ble transportert til montasjehallen”til rett tid” og satt sammen og sveist til store seksjoner. Størrelse og form var forutbestemt av hensyn til handterbarhet og montasje. (Metodeplanlegging).

I denne produksjonsfasen ble det utvist stor kreativitet med hensyn til å starte på riktig sted. Det ble i stor utstrekning brukt ”gigger”for å holde komponentene på plass under sammenstillings-/ sveiseoperasjonene. Dette var av avgjørende betydning for å redusere krympedefekter gjennom sveiseprosessen slik at snevre dimensjonstoleranser kunne bibeholdes. Seksjonene ble så transportert til malehallen for overflatebehandling før montasje.

Prefabrikasjon av ”rørspools” og rørsystemer

Fabrikasjon av spools og mindre systemer foregikk i Rørhallen. Større systemer ble sammen ute i modulene. ”Rør-spool”er en integrert del i et komplett rørsystem og sammensatt av flere ulike rørkomponenter. Metodeavdelingen i engeneeringsgruppen utarbeidet skisser som viste steg for steg hvordan rørkomponentene skulle bearbeides og settes sammen og i hvilken rekkefølge. Se skisse og bilde. Sammenbygging til ”spools” var underlagt de samme strenge toleransekrav som stålfabrikasjon. Form og dimensjon ble simulert ved først å lageå ”jigger”. Alle spools ble både trykk- og NDE-testet før de ble innsatt i rørsystemene i modulen.

Sammenbygging av seksjoner til moduler

En modul er i ”offshore-terminologien” en stålkonstruksjon sammensatt av et nedre og et øvre dekk (kan være flere flere) dekk og mellomliggende stålprofiler sveist sammen til en stiv enhet. Denne enheten, modulen, skulle tåle å transporteres og løftes opp på plattformen ute på oljefeltet uten at den ble deformert . Størrelse og vekt på modulene varierte noe. En ”standard” størrelse var 16 m bred, 32 m lang og 12 m høy. Vekten varierte fra ca. 800 til ca 1500 tonn.

De prefabrikerte dekkseksjonene (som regel to, men det kunne være flere) ble ute på montasjeområdet nøyaktig posisjonert på sliskebanene. Før sammensveisingen av dekkseksjonene startet, ble dekktoppen nivellert opp i riktig høyde med svært små toleranser. Toleransekrav til dimensjon og retthet var også snevre. Sveisekrymp og eventuelle deformasjoner måtte beregnes og kompenseres for.

Neste byggefase var å installere stålprofilene, søylene og diagonalene, mellom dekkene. Avhengig av om store komponenter skulle løftes inn, ble så toppdekket løftet på plass og sveist til de mellomliggende profilene. Kraftige ”løfteører”ble installert som en integrert del av konstruksjonen. Disse kunne ha en høyde på 2 meter, bredde 70-80 cm og en tykkelse på 15 cm på det tykkeste.

Hele byggeprosessen var gjenstand for nitid kontroll mhp dimmensjon, retthet og utførelse av sveis. For å skjerme mot klimatiske faktorer som hadde negativ innvirkning på spesielt sveise- og malerarbeidet, ble hele konstruksjonen innebygd med stillasematerialer og presenninger. Store, prefabrikerte takseksjoner ble satt over det hele.

Å holde en akseltabel temperatur inne i disse ”husene” var en stor utfordring. Det ble anskaffet flere store oljeslukende varmluftkanoner. Det ble etablert kontinuerlig fyringsvakt. Når det sto flere slike ”modulhus” ute på montasjeområdet samtidig, gikk det en tankbil med fyringsolje kontinuerlig mellom Vigor og Trondheim.

Sveisestedene ble innebygd med presenningtelt så sveiserne så vidt kunne bevege seg i. Tilstrekkelig varme (el- og gass), ble tilført. sveisestedene for å oppnå samme ståltemperatur som i materialkvalifiseringen. Etter endt sveising ble sveiseforbindelsene langsomt avkjølt. (Se Sveisekrav)

Inventaret i modulene varierte alt etter hvilken funksjon modulen skulle ha ute på oljeplattformen:
Olje/gass behandlings-(treatment)modul, kompressor-modul, ”power”- modul (elektriske generatorer drevet av gassturbiner). Disse komponentene var så store og tunge at de ble plassert (løftet/slisket) inn på plass før modulen ble ”lukket”. Utstyrsmodulene ble alltid testet før de var klare for utskipning ”fullskalatest”. Gassturbinene var ikke akkurat lydløse. Det ble derfor sendt ut varsel gjennom lokalavisen.
Modulene ble alltid veid før utlasting. Dette ble gjort med veieceller plassert mellom modul og sliskebane. Stor nøyaktighet.

Siste malingsstrøket ble lagt på, alle kontroller og tester var godkjent og dokumentert, og modulen var klar for utskipning.

 

| Neste: Utskipning |

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen