Å glemme sine forfedre er å være en bekk uten kilde, et tre uten rot.

ORKANGER.INFO
Arbeiderungdomslaget
Aviser
Bankvesenet
Eldre historie
Fagforeninger
Feskarøra
Foreninger og lag
Gater og veier
Gjengvirksomhet
Gårder
Handel håndverk/
små industri
Havna
Helsevesen
Humor i gamle dager
Idrett
Industri
Informanter
Kirken
Kommunikasjon
Kommunen
Krig og fred
Kultur
Offentlig virksomhet
Skole
Songli Forsøksgård
ADMINISTRATIV DEL
Styringsgruppen
Hjemmesider
Intervjuer
Registrering
Video- og lyd gruppe
Vedtekter
Kontakt oss
 

Industri


Orkanger  Aktivum
Salvesen & Thams's Comm. as

OTI
exigo

 

 


 

Vigor AS
Produksjon sammenfattet av Willy Sæther

 

Personell

Rekruttering fra nærmiljøet – andre

Vigor var i oppstarten i den heldige situasjon at p.g.a. rasjonalisering og derav oppsigelser ved virksomhetene på Thamshavn, var fortsatt mange i arbeide i virksomheter i nærområdet. Dette var stort sett operatører og arbeidsledere med erfaring og kompetanse innen mekaniske fag. Flere som dagpendlet til Trondheim og arbeidet i mekanisk industri, ønsket å få arbeide i hjemkommunen. De fleste av disse hadde høy kompetanse innen plate- og sveisefagene. Fra nærområdet kom det motiverte medarbeidere fra bil- og landbruksverksteder. Flere hadde lang erfaring som sjømenn /-offiserer. Kompetansen som sistnevnte gruppe innehadde kom godt med da vi senere skulle handtere store lektere for utlasting.
Ansettelse av de første 40 – 50 personene var derfor ikke vanskelig.

Kompetanse

Vigors samarbeidspartner, SPIE, hadde en operatørstab med relativ høy faglig kompetanse, spesielt på prod. av rørsystemer.Det var derfor naturlig at oppgavene ble fordelt slik at SPIE i første omgang tok rørsystemene og Vigor stålkonstruksjonene, reansport og utlasti8ng. Vi i Vigor oppfattet raskt at de franske så med skepsis på vår kompetanse, og de hadde kanskje også en viss grunn til det. Få av oss norske hadde erfaring med å å delta i så store og krevende prosjekter, spesielt med hensyn til kvalitetskrav og tidsfrister. De franske hadde denne erfaringen. Vi var også ulike av legning. Vi nordmenn er mer individualister og vil helst gjøre arbeidet på vår måte. God planlegging og ” Just in time”- filosofien var det mange som ikke forsto viktigheten av. Vi innså raskt at vi også måtte sette vår kompetanse i system for å løse oppgavene. Etter hvert klarte vi å få system i sakene og jeg tror også de franske anerkjente det arbeidet vi nordmenn utførte.

Innleie

De fast ansatte utgjorde for liten kapasitet for å utføre de største prosjektene. Det måtte til tider leies inn et betydelig antall produksjonspersonell. I 70 – 80 årene grodde det opp mange useriøse utleiefirma. Disse ble etter hvert gjennomskuet og kuttet vekk. Vigor fikk etter vert et godt forhold til et finsk firma, Findicator. Finnene var vante til å arbeide hardt og med lange dager. Dette skapte ofte problemer med norsk arbeidslovgivning Når de ble konfrontert med dette, forsto de ingen ting. Da snakket de plutselig bare finsk. Problemet forverret seg når de så skulle ”avspassere” og de kom igjen under et annet navn og de ble plassert i et annet arbeidslag under en annen arbeidsleder. Finnene var spesielt flinke sveisere og hadde for øvrig et godt ry på seg som pålitelige og hardt arbeidene

Fagkategorier

Praktisk talt alle fagkategorier innenfor mekanisk industri var representert på Vigor. Noen operatører og ledere hadde nødvendig kompetanse ved ansettelse, men de fleste fikk tilført eller oppdatert sin kompetanse i bedriften.

Opplæring

I den første tiden var det ingen systematisk opplæring, bortsett fra sveiserne. De uerfarne lærte av de erfarne. For å tilfredsstille de ekstremt strenge krav som kundene (oljeselskapene ) stillte til utførelsen av arbeidet, måtte ekstern lære / instruktørassistanse innleies. Dette gjaldt spesielt på sveisesiden.
I ” rolige tider ”, og for å unngå permisjoner, ble det også gjennomført interne praktiske og teoretiske fagkurs.

Fagforeninger – samarbeide

Stort sett alle operatørene og arbeidslederne var organisert i respektive fagforbund, henholdsvis Jern & Metall ( senere Fellesforbundet ) og Norsk Arbeidslederforbund
Samarbeide mellom verkstedklubb og ledelse var stort sett godt, bortsett fra i en periode i ?------------. Klubben på Vigor unngikk ikke den samme infiltrasjonen av venstreradikale AKP-ML-ere som flere andre bedrifter i midt-norge på denne tiden. Det tilspisset seg til å bli virkelig alvorlig. For å sitere dir. Kåre Storvik: ”De holdt på å kjøre oss i grøfta” Men sindige operatører hjalp til å få samarbeide i gang igjen. Fornuften seiret.

Språkvansker

Vigor hadde en driftsform som var prosjektrelatert. ( Dir. Kåre Storvik har omtalt de fleste prosjektene i sine memoarer ). Det neste prosjektet måtte være godt i gang før det første var levert. De første prosjektene ble gjennomført i samarbeide med franske SPIE BATIGNOLLES. SPIE tok hit ca. halvparten av produksjonsapparatet med operatører, ingeniører og administrasjon / ledele. Den andre halvparten var Vigor-ansatte. Ingen franskmenn snakket norsk og de fleste operatørene og arbeidslederne var dårlige i engelsk. Ingen nordmenn snakket fransk, men noe engelsk Vi måtte samarbeide. Det utviklet seg derfor et norsk – fransk – engelsk (ispedd noe finsk) Vigor-språk. De sosiale relasjonene mellom nordmenn og franskmenn utviklet seg etter hvert til svært gode, og i flere tilfeller til personlig vennskap.

 

| Neste: Stålfabrikasjon |

 

 

 

Foto over Orkanger: Inge Eriksen

Webmaster: Pål Ove Lilleberg  og Bjørn Skagen